Meroyan

Bismillah.

Semalam kecoh berita seorang ibu kelar baby dia umur 2 bulan.

Dan di FB begitu ramai share tentang meroyan.

Allah..betul begitu sekali impak untuk jaga ibu dalam tempoh berpantang. Paling tertinggi adalah emosi.

Sedikit ilmu ibu nak share di sini daripada FB Encik Matt, untuk rujukan ibu kemudian hari.

postpartum ada 3 peringkat:

1) Pertama dipanggil postprtum Blues. Ia berlaku tidak lama, hanya beberapa hari sahaja dan ia boleh dikawal dan tidak serius.

2) postpartum depression. Ini yang biasa kita dengar. Mudah menangis, tertekan, marah, cepat panik, letih, sukat tidur malam dan boleh jadi meracau. tetapi belum mengganas. Mudah dikesan, perlukan rawatan.

3) Postpartum psychosis . Ini paling bahaya. Rentetan dari postpartum depression berpanjangan dalam tempoh 6 minggu atau lebih. Ibu mula mengganas, mula berhalusinasi, mencari idea untuk mencederakan diri atau orang yang berdekatan sehingga membunuh diri atau bayi . Macam orang kena rasuk, ketika itu hormon thyroid dan hormon-hormon lain turun terganggu. Patutlah dulu kawan saya pernah cerita isteri beliau pergi dapur makan ayam mentah. Semua orang fikir kena rasuk jin atau sudah gila. Sedangkan ibu ini sedang melalui fasa kronik Postpartum Psychosis. Perlukan rawatan dengan segera.

-Encik Matt

Jadi, lihatlah betapa encik suami saya bersungguh sunggu seboleh bolehnya nak KPI dia dalam menjaga mak pantang adalah cemerlang. Bini, kau menangis sekarang terharu! Hahaha, ALHAMDULILLAH memang syukur sangat sangat sangat sangat Encik Khairil Syazwan Khalil ni jadi suami saya.

Kalau ada grade lebih cemerlang itulah yang layak untuk beliau.

Huhuh.

Awi ayang bi nyak ngak!

Terima kasih ayah, ntahlah Nadiah rasa tak layak nak cakap pape untuk awak, sebab Nadiah rasa awak layak hadiah bidadari teristimewa di Syurga nanti amin amin amin dengan melayan karenah anak anak kerja rumah dan jaga perangai Nadiah lagi masa pantang lagi. Sobs.

Ada sekali awak buat nestum tak manis sangat pun Nadiah nangis, sebab emo tak reti jaga anak dan awak penat. Huhu T______T

Hormon sangat kannnnnnnnn.

Tabah ye ayah sikit lagi je–bidadari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s